Eldstormen som 1974 hotade hela centrala Piteå

Vindar på 28 sekundmeter förvandlade Wallstenshuset till ett eldkaos

När de stora skyltfönstren exploderade hamnade stegbilens brandmän i livsfara.

 

Det blev väldigt dramatiskt, denna sista kväll i september 1974. Jag hade jobbat dagskift på PT-redaktionen som då fortfarande var inrymd i det gamla tidningshuset på Prästgårdsgatan.

Som nyanställd tidningsfotograf var jag nyfiken på det mesta och hade mycket att lära av mina äldre kollegor vilket gjorde att även ledig tid tillbringades i fotolokalerna som låg högst upp i byggnaden.

Denna kväll satt jag hemma i lägenheten bakom Stadshotellet när telefonen ringde (röd med siffersnurra), detta var ju före mobiltelefonernas tid. En upphetsad redigerare upplyste mig om att Wallstens varuhus stod i lågor och hela staden var hotad i den hårda vinden med byar på 28 m/sek.

Kom genast, ropade han i lurer. Vi behöver all redaktionspersonal för att hinna skildra detta.

Klockan hade just passerat 21.00

Många nyfikna följde branden och polisen fick göra avspärrningar för att inte folk skulle komma för nära den våldsamma branden. Tidstypisk klädsel med jeans i de vidare varianterna nertill!

Många nyfikna följde branden och polisen fick göra avspärrningar för att inte folk skulle komma för nära den våldsamma branden. Tidstypisk klädsel med jeans i de vidare varianterna nertill!

Dagen efter den dramatiska branden. Inte mycket fanns kvar av det anrika affärshuset!

Dagen efter den dramatiska branden. Inte mycket fanns kvar av det anrika affärshuset!

Fyra reportrar och två fotografer bevakade dramatiken när heroiskt kämpande brandmän försökte rädda omkringliggande fastigheter.

 

Vi vevade många filmrullar genom kameran jag och min fotokollega Nils Ögren den här sena septemberkvällen. Kinder och lår värkte av värmeutvecklingen och vi turades om att springa de 100 metrarna bort till tidningshuset för att framkalla filmerna i omgångar. Det gällde att bli klar med den omfattande framkallningsprocessen innan presstopp. Tri X film (36 bilder i rullen) och Kodaks D76-soppa var mirakelmedicin på den här tiden.

1989 drabbades Piteå av nästa storbrand.

Strömbackaskolan totalförstördes när takläggningen gick över styr.

Hård vind och brinnande tjära fick elden att sprida sig rekordsnabbt!

 

Det var högsommar i Piteå den 26 juni 1989 och alla 2500 elever på Strömbackaskolan hade sommarlov.

Takläggningen skulle förnyas och arbetet med tjärning av taket var i full gång. Då plötsligt tappar takläggarna kontrollen över elden som sprider sig snabbt i den hårda vinden.

Branden fick ett våldsamt förlopp och när brandkåren kom fram hade elden fått fäste i skolans vänstra gavel berättade brandmästare Hans-Etik Norberg för PT. Många brandmän som just skulle gå på semester fick avbryta den första dagen och byta den mot ett långt och mödosamt arbetspass. Brandförsvaret kallade också in hävare från Luleå och Boden och ett 30-tal brandmän kämpade mot elden i den hårda vinden. Hävaren från Boden havererade dock under transporten till Piteå.

Tur i oturen var att vindriktningen med den svarta röken låg ut mot fjärden och inte mot närliggande lasarettet.

Samma dag som branden utbröt skulle intagningsnämnden sammanträda, men det blev inget av det.

­–Visserligen ligger ansökningarna inne på expeditionen men vi har dom även i en dator på annat håll, berättade den dåvarande rektorn vid skolan, Lars Davidsson.

Lärarna ville att skolan skulle byggas upp från grunden!

 

Många nyfikna hade sökt sig till den katastrofala skolbranden som syntes över stora delar av Piteås närområde. Skolan blev totalförstörd och många hundra miljoner gick upp i rök.

Själv var jag pappaledig med cyklade snabbt med min 1.5 åring i barnsadeln samt kameran på magen till brandplatsen och tog några bilder. Det var kanske då han präglades att gå i sin fars fotspår med fotografyrket.

Återuppbyggnaden av skolan där man behöll vissa partier samt ventilationsanläggningar som sanerades och återanvändes har under många år ifrågasatts mycket på grund av ett flertal konstaterade cancerfall bland personalen.

Piteå-Tidningens reportrar Per Sandberg och Emma Garpebring har ägnat mycket tid att i långa reportageserier skildra debatten, oron och spelet runt uppbyggnaden av den nya skolan. Lärarna som skulle jobba på skolan ville att hela byggnaden skulle rivas och byggas upp från grunden, men kommunen valde att behålla vissa väggar och ventilationssystem för att spara pengar. Stark kritik riktades också mot den hälsoutredning som gjordes för att kartlägga kopplingen mellan arbetsmiljön och alla cancerfall bland lärarna som hade sina arbetsrum i den del där väggarna sparats.

Ombyggnaderna och saneringarna har blivit många och kostsamma genom åren. Se tidningsklipp här under.

Previous
Previous

Lofotsfiskarnas jakt på skreitorsk

Next
Next

Storken i Svensbyn