
Då trodde Svensbyn på storken!
Unikt besök i byn midsommar 1976.
Maud Hägglund som tipsade Piteå-Tidningen
“Genom köksfönstret såg jag en ovanlig fågel”
Fisketuren hägrade vilket fick 17-årige Jan-Erik Hägglund och hans pappa Tage att stiga upp i ottan denna junidag den 26/6 1976.
När mamma Maud kokade morgonkaffe åt familjen fick hon genom köksfönstret syn på en ovanlig fågel.
Storken hade landat i Svensbyn.
Det var en härlig morgon i midsommartid med ängar och träd i full blomning runt Åijvägen i Svensbyn. Innan Jan-Erik och pappa Tage åkte iväg spanade de in den ovanliga besökaren som struttade runt på ängarnas låglänta områden i jakt på något att fylla ”bränsletanken” med inför fortsatt flygresande.
När jag ringer och intervjuar Maud Hägglund som nyligen fyllt 89 år, beskriver hon entusiastiskt den speciella dagen för 46 år sedan då storken landade utanför deras hus.
–Storken uppehöll sig först på bortre sidan av vägen från oss sett innan den tog en kort flygtur och satte sig på sidan mot Kråkkullen. Jag ringde PT och du Gunnar var ju snabbt på plats och tog fina bilder som prydde tidningens förstasida berättar hon.
En vacker syn framför norrbottensladan i Svensbyn midsommar 1976. Det var då 20 år sedan en stork var synlig i Pitebygden.
En sensation även för inbitna fågelskådare.
Den fotograf som jobbade helg, hade ofta en lång bevakningslista, men händelser och bra nyhetstips bröt ofta det planerade mönstret.
Jag kastade mig i bilen beväpnad med det långa objektivet och lyckades fånga storken på några rullar Tri X-film.
PT-journalisten Jan Lundquist skrev om storken och beskrev även en observation 1956 på Karlbergsskiftets ängar i Öjebyn då ett sällskap läkare såg en stork gå omkring och leta föda.
Ornitologen och biträdande rektorn på Framnäs Folkhögskola Lars Sandberg blev upprymd när jag nyligen skickade honom en bild på Svensbystorken som inte finns noterad i några listor över observationer i Pitebygden.
I Långnäs noterades en stork i maj 1993 och det är den senaste lokala observationen av en fågel som är sällsynt i hela landet. Den storken höll Lars Sandberg på att missa!
–Jag körde iväg så fort jag hade hört talas om besöket i Långnäs men hann inte fram innan den hade lyft. Turligt nog lyckades jag pricka av en annan norrbottensstork i Bodträskfors/Harads vid ett senare tillfälle, berättar Lars med en lättnande suck.
De 10-talet noteringar som finns av storkbesök i landskapet Norrbotten har oftast inträffat under maj månad och i samband med så kallad “Ryssvärme” när varm luft strömmat in från öster. Då är det lättare att de stora fåglarna som häckar Baltikum blir lurade av varma vindar och flyger fel.
Svensbystrorken är lite mer unik i den aspekten eftersom den besökt norra Sverige lite senare på sommaren.

På ängen Nr 1. landade storken först men förflyttade sig sedan till andra sidan vägen (2.) där det var lite blötare och lättare att hitta grodor.

Lite manikyr innan man ska flyga tillbaka österut och hitta en vacker partner att para sig med.

PT:s förstasida måndag efter midsommar 1976.

"Där nere framför mina ben ser jag en läcker groda som jag fylla magen med"
16 maj 1993 sågs storken återigen i Pitebygden. Den här gången fördrog den ängarna i Långnäs bortanför bron över Lillån.

Jag var på plats även denna gång och fick några kameraskott på den ovanliga vårfågeln!

PT:s förstasida den 17 maj 1993.

Här på ängarna mellan Lillån och Långnäsbacken landade storken i maj 1993.

"Nu börjar den där fotografen Westergren bli för närgången! Dags att dra vidare!
Fler fågelbilder ur mitt arkiv!
Ett lyxigt storkbo med både egen radiomast och belysning indragen hittade jag på min semester i Portugal, 2018. Kamera: Sony RX 10 IV

Dags att ta en flygtur!

Ståtliga fåglar och bra segelflygare!

Samling i jakt på föda!

Bra flygväder!

Portugal har gott om både kork och stork. Landet är värdens största exportör av kork!

Kan man lita på den där fotografen från Sverige?
Större hackspett fotograferad i Skåne i ett naturområde utanför Helsingborg. Fin vilstol “Hacke” har hittat! Kamera:Sony RX 10 IV. 600mm objektiv.

Sidensvans i mitt äppelträd utanför köksfönstret på Gäddgatan i Piteå

Gott med gamla halvjästa äpplen.

Samtliga bilder på denna sida fotograferade med Sony RX 10 IV.

Våren på inflygning.

Trångt på landningsbanan!

Vad säger den upprörda kanadagåsen på Öjebyslätten. "Jag sa ju att det var för tidigt att flyga till Piteå! Här är ju bara snö"
En familj med knipor simmande i viken bakom min sommarstuga i Arjeplog. På sandåsarna i Hornavan finns gott om rak fin tallskog som speglar sig vattnet!

...när vi passerade på väg mellan Arvidsjaur och Arjeplog.

Denna ståtliga kungsörn flög upp från dikeskanten...

Efter att ha mumsat färdigt på den trafikdödade renen flög den gamla kungsörnen vidare.

När jag låg på min altan och tittade upp på sommarhimlen passerade denna havsörn. Fjäderskruden vittnar om att det ör ett äldre exemplar.

Brun glada på span i Öjebyn!

Samling för flyttresa!
Triss i gäss på åkrarna utanför Öjebyn! Vid första anblicken kan man tro att det bara är två fåglar då den tredje döljer sig bakom uppsträckta vingar!

Större hackspett bearbetar kotten som den satt fast i belysningsstolpen på Grisbergets motionsspår.

Gott men jobbigt! Det gäller att blunda så att man inte får flisor i ögonen.

Verktyget blir lätt lite överhettat, så "Hacke" får kyla det med snö.

Fiskgjuse i Arjeplog.

Nötkråka på mitt altanräcke i Piteå.

Storspoven betraktar den spirande våren på ängarna mot Lillpite.
Nyfikna svanar tittar vidare! Det kan du också göra genom att klicka dig vidare på min jubileumssajt “50 år som pressfotograf”